Jajca ali zelenjavni muffini za zajtrk

Jajca so doživele dosti kritik zdravnikov, ki so trdili, da jajca škodujejo našemu zdravju. Pa je temu res tako? Današnje raziskave kažejo, da so jajca bogat vir beljakovin, esencialnih maščob, antioksidantov, vitaminov in mineralov.

Zakaj so jajca tako dobro hranilo? Kaj vsebujejo?

  • Eno jajce ima sorazmerno malo kalorij (okoli 80 kcal na eno jajce).
  • Jajce vsebuje veliko beljakovin pomembnih za ohranjanje in izgradnjo mišic.
  • Raziskava o povečani telesni teži je pokazala, da lahko z rednim uživanjem jajc pripomoremo k hitrejši izgubi teže. Udeleženke so ob prehranjevanju z jajci kasneje zaznale lakoto in s tem pojedle manj kot bi sicer.
  • Sestava jajca je bogata z minerali in vitamini.
  • Kljub temu da jajce vsebuje veliko holesterola, le ta ne povzroča negativnih učinkov na naše zdravje. Holesterol iz jajca ne škoduje našemu telesu, ker imamo za to varovalni organizem, ki ohranja neko stalno vrednost holesterola. Poleg tega jajce vsebuje tudi holin in fosfatidilholin, ki pomagata pri uravnavanju ustreznega nivoja holesterola in maščob v jetrih.
  • Edina težava pri jajcih je oksidacija rumenjaka. Ta se največkrat pojavi pri pripravi rumenjaka pri temperaturi nad 105°C, ki več časa stoji (npr. razne omlete, ki čakajo v restavracijah). Najbolj priporočljivo je imeti jajca čim bolj ekološko rejena in pripravljena na način poširanja, pečena na oko ali mehko kuhana. Z domačimi jajci si prihranimo možnost številnih okužb, npr. salmonele.

Pražena zelenjava z jajci na oko za dve osebi

  • 1 žlica lanenega olja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 korenje
  • 1 paprika
  • 100 g brokolija
  • 4 jajca
  • 1-2 ščepca soli
  • 3 ščepce nasekljanega peteršilja

Na olju popražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo koren, papriko in brokoli. Vse skupaj najprej popečemo, nato podušimo. Če je potrebno, dodamo malo vode, da se zelenjava ne prismodi. Ko je zelenjava rahlo zmehčana ubijemo v ponev z zelenjavo še štiri jajca in dodamo nasekljan peteršilj. Jajca ne premikamo. Vse skupaj pokrijemo s pokrovko, da se jajca v celoti spečejo. Ko so jajca pečena, je jed pripravljena. Postrežemo na krožnik, pri tem pa pazimo, da ohranimo lepo obliko jajc.

Zelenjavni muffini za zajtrk

  • maslo za namastitev pekača
  • 1 čebula
  • ½ bučke
  • 150 g cvetače
  • 1 korenje
  • 8 jajc
  • 2 ščepca soli
  • poper
  • origano
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 100 g lahke mozzarelle
  • 2 žlici kisle smetane

Namastimo pekač za muffine. Na drobne koščke narežemo čebulo, papriko, cvetačo in bučko. Zelenjavo in nato mozzarello položimo na dno pekača. V posodi zmešamo jajca, začimbe, pecilni prašek in kislo smetano. Z zmesjo napolnimo modelčke skoraj do vrha. Pekač postavimo v prej ogreto pečico in pečemo pri 180°C 25-30 minut.

Zajtrk je pomemben obrok v napornem dnevu. Z jajčnim zajtrkom vsekakor ne boste zgrešili. Jajca lahko uporabite na več različnih načinov. Pripravite jo z raznovrstno zelenjavo in z začimbami. Tako boste poleg zdrave beljakovinske, maščobne, vitaminske in mineralne sestave jajc poskrbeli tudi za zadosten vnos vlaknin, ki je ključen za dobro prebavo. Torej so jajca z zelenjavo super kombinacija, odlična predvsem pri tistih, ki se spopadajo z odvečno telesno težo. Priprava jajčnih jedi je preprosta. Če boste dovolj ustvarjalni, pa bodo vaši jajčni zajtrki vedno pestri in okusni.
Veliko veselja pri pripravi obrokov in dober tek!

Dodaj odgovor